INDIKÁTOROVÉ MIKROORGANISMY
Pro potravinářské provozy jsou počty (KTJ/g, ml) indikátorových mikroorganismů odrazem úrovně hygieny a sanitace potravinářských provozů a ukazují na možnou fekální kontaminaci potravin. Pro potraviny zvýšené počty (KTJ/g, ml) indikátorových mikroorganismů mohou ukazovat na sekundární kontaminaci nebo nedostatky v technologii výroby potravin (nedostatečné tepelné opracování, přerušení chladírenského řetězce, apod.), případně informovat o probíhajícím kažení potravin.
Názvy zkoumaných položek
| Escherichia coli | ✓ |
| Koliformní bakterie | ✓ |
| Enterobacteriaceae | ✓ |
| enterokoky | ✓ |
| Celkový počet mikroorganismů | ✓ |
| Kvasinky a plísně | ✓ |
| osmofilní kvasinky | ✓ |
| toxinogenní plísně | ✓ |