Do potravin se běžně přidávají látky, které prodlužují trvanlivost potravin, zvýrazňují nebo obnovují barvu potravin, zvyšují nebo regulují kyselost a zahušťovací vlastnosti, případně dodávají potravinám sladkou chuť bez použití řepného cukru. Všechny tyto látky se souhrnně nazývají přídatné látky (aditiva). Přítomnost látek přídatných, které byly v potravině použity, musí být uvedena na obale, a to v sestupném pořadí podle toho, v jakém množství jsou v potravině obsaženy. 

Konzervační látky

Základní ukazatele

Metody stanovení:

– Kyselina benzoová

– Stanovení konzervačních látek HPLC-UV

– Kyselina sorbová

 

– SO2

– Titrací po destilaci

 

Náhradní sladidla

Základní ukazatele

Metody stanovení:

– Acesulfam K

– Stanovení náhradních sladidel HPLC-UV (acesulfam K, aspartam, sacharin, cyklamát)

– Aspartam

 

– Sacharin

 

 

Syntetická barviva

Základní ukazatele

Metody stanovení:

– E102 Tartrazin

– Stanovení syntetických barviv spektrofotometricky

– E104 Chinolinová žluť

 

– E110 Žluť SY

 

– E122 Azorubin

 

– E123 Amarant

 

– E124 Ponceau4R

 

– E127 Erythrosin

 

– E129 Červeň Allura AC

 

– E131 Patentní modř V

 

– E132 Indigotin

 

– E133 Brilantní modř

 

– E142 Zeleň S

 

– E151 Čerň BN